Prova på nytt och förändra perspektiv…

av | 12 februari, 2019

Vi hamnar lätt i våra vanliga mönster. Det är en del av vår mänskliga evolutionära skyddsmekanism, men vissa strategiska mönster är inte alltid hjälpsamma mer än den eller de gångerna de uppstod. Just då behövdes de. En del av arbetet med att ha en stillhetspraktik handlar om att börja se var vi hindrar oss själva eller hamnar i situationer som inte är hjälpsamma för oss. Övandet blir efter hand som ett förstoringsglas så du i övandets långsamhet kan börja se re/aktiviteten framträda, i det språkliga, i rörelsen/handlandet eller i det emotionella. Är det hjälpsamt för mitt liv eller inte? Övandet kan se ut på olika sätt. En del behöver börja med att röra en rastlös kropp, en del finner sig själva bättre genom att sitta i tystnad, andra vill se sina mönster i sitt språkbruk. Oavsett kommer vi att behöva gå genom flera av våra mänskliga lager för att förstå. Vi är alla olika i våra behov, därför finns också olika övanden att tillgå.
Det gemensamma i österländska yogiska, buddhistiska, taoistiska, och även kristna läror för att nå balans, harmoni, förnöjsamhet eller (välj det ord som du själv vill använda) är att vi behöver bromsa ner, minska distraktionerna för hjärnan, och luta oss mot fredlig etik och filosofi. I friktionen mellan den och vårt samhälle får vi syn på oss själva.

Denna vår kan du pröva Stilla Wushu för 50 kronor, den 7 och 14 april, 18.30-19.45, med Alexander för endast 50 kronor.
Syftet med detta fredliga övande är att genom delvis improviserade, långsamma och mjuka rörelser inspirerade av kinesisk gymnastik, hitta in harmoni och ro.

I Sverige har man under Wushuns storhetstid kallat den Kung Fu, då den också betecknats som en kampsport med kontakt mellan två utövare, och ofta har tävlingen betonats. I Stilla Wushu betonas den taoistiska filosofin bakom och dessa moment finns inte med. Passet utförs till största del stående och med bara fötter. Tanken med Alexanders wushu är rörelser inspirerade av ”löv som faller/singlar ner från träd”, det improviserade och mjuka. (Wushu betyder annars precis stridskonst!)

Alexander Khalilov började träna Wushu i 1988 i väst-Kazakstan, och är också utbildad hälsocoach på Lillsveds Idrottsfolkhögskola, samt kostrådgivare. Du behöver inte ha någonting med dig mer än mjuka kläder och ett öppet sinne. Ta gärna med en vän!
Anmälan och frågor till Alex, 0736930145, eller e-post konsttra@hotmail.se.

Flyern till Stilla Wushu finns här >

Lämna ett svar