En kylig påsk har passerat i stillhet – nyhetsbrev 19/4

av | 21 april, 2020

Hej Lila shala-vän,

En kylig påsk har passerat i stillhet. Färre på shalan, färre på vägarna.

En säregen tid med existensiella frågeställningar. Solidaritet och reflektion blomstrar som en effekt av en världsomspännande epidemi som tvingar oss att ändra vardagliga rörelsemönster för andras skull, inte bara för vår egen. Frågan om vad solidaritet innebär blir aktuell, och för den eller de som är ovana vid gränsdragningar kan det vara en utmanande tid. Vad är viktigt? Även vi funderar förstås – är det verkligen rätt att hålla shalan öppen?
Det är stort att uppleva handlingskraften, hur människor gör val utifrån reflektion istället för vanemönster. För ovanlighetens skull väljer vi bort värdefull social samvaro för att vi vill fortsätta få lov att vara i relation, som en del i det gemensamma ansvaret att vara tillsammans.

Jag (MC) har fått flera förfrågningar om att spela in pågående klasser för att möjliggöra en hemmapraktik. Jag har aldrig tidigare spelat in (och heller aldrig lyssnat på den egna undervisningen från ljudfil – ovant!) och spelar in på en vanlig iPhone. Kvaliteten är varierande, men för dig som deltagit i ett par terminer och är van vid att följa undervisningen kan det kanske bidra till ett stöd hemma. Det är en pedagogiskt intressant utmaning och ni får gärna höra av er med synpunkter på var vi kan bli tydligare (Tack Hanna Radhe! 🙂
Filerna finns listade här: http://www.lilashala.se/yoga-o-praktiker/, och jag lägger ut allt eftersom även under veckan som kommer, helt oredigerat. Du som tar del av klasserna som inte har terminskurs eller klippkort hos oss får gärna donera frivillig summa om du tar del av klasser på vår webb.

Hur fortsätter vi här på shalan?
Vi undervisar vårschemat som vanligt, men alla workshopar som innebär resor för inbjudna lärare är inställda. ”NVC, normer & makt”, och traumakursen återkommer vi om. Almedalen på Lila shala ställs in, Yogadagarna i Rute väljer vi att hitta ett alternativ för där vi vill höra från er vad önskemålen är. Separat utskick/skrivelse om detta på vår webb och Facebook kommer inom kort. Vi har ännu ingen köpare till lokalen, men hoppas att det är klart innan sista maj. Jag (MC) letar lokal inför hösten där jag kan undervisa två kvällar i veckan. Tar gärna emot rimliga förslag!

Efter en turbulent månad börjar vi bli ”vana” vid kris – så jag vill påminna om detta:
1. Även vid lindriga förkylningssymptom – stanna hemma, minst 2 dagar efter symptom.
Vi som undervisar gör vårt bästa för att hitta vikarie. Hittar vi ingen ersättare meddelar vi dig så snart vi kan och ställer in aktiviteten samt hittar ett nytt datum/tid.

2. När du kommer till shalan för rörelsepraktik, föreläsning, övande eller behandling, tvätta händerna med tvål och vatten, eller använd handspriten. Det finns tvål vid alla handfat, och handsprit vid handfatet i receptionsrummet, samt vid lånemattorna.

3. Stanna hemma om du besökt eller varit i kontakt med någon som vistats i ett riskområde. Om du känner dig osäker eller orolig, stanna hellre hemma än att ta dig iväg ut. Det går bra och ta igen samtliga klasser senare inom ramen för terminen.

När vi delar utrymmen med andra får vi öva oss extra mycket på att ha tillit till att andra också tar ansvar. Detta gör vi på shalan förutom vår vanliga städning:
– Vi byter handdukar vid handfaten MINST en gång om dagen, så använd inte toapapper eller hushållspapper – vi behöver också tänka på vår natur. Det finns många fler handdukar i badrummet om du vill byta ut den som hänger och lägga i tvättkorgen.
– Vi torkar av dörrhandtag och tvättar porslinet i badrummen varje dag.

Vad du kan göra som deltagare:
– Reflektera över hur kroppen känns varje dag, ärligt och med omsorg (alltid).
– Håll dig informerad på Folkhälsomyndighetens hemsida. https://www.folkhalsomyndigheten.se/.
– Byt gärna om hemma om du har möjlighet.
– Vi blir som alltid väldigt glada om du hör av dig när du väljer att utebli från klass, oavsett anledning.

Från och med veckan efter påsk lånar vi inte ut några yogamattor eller filtar pga pandemin!
Du som vill använda våra redskap, ta med en liten handduk att lägga mellan bolster och block, framför allt om de används som stöd för huvudet.

Fortsätt ta hand om dig och de omkring dig, använd tiden som uppstår. Att öva medveten närvaro behöver inte vara bundet till en yogamatta eller meditationskudde!

Varma hälsningar,
Lila shala & Co

Lämna ett svar