Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Samtal i foajén: Den Svenska Vapenexporten

4 mars, 2019 @ 19:30 - 21:00

I samband med Almedalsveckan 2018 arrangerade Lila shala tillsammans med andra fredsaktivister en interreligiös pilgrimsvandring med reflektioner över vapenexport och flykt. I vandringen ingick tystnad och samtal som ett övande i ett fredligt närvarande.

Föreläsningen/samtalet med Linda Åkerström från Svenska Freds (i samarbete med Almedalsbiblioteket och Bilda/Sensus) är en fortsättning i vår önskan om att upplysa, belysa och därigenom skapa transparens, så vi tillsammans kan våga reflektera, diskutera, skapa fredlig beslutsam aktion om en betydande del av Sveriges exportintäkter. Domprost Mats Hermansson kommer att leda samtalet efter föreläsningen.

Texten är från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen:
Hur gick det till när fredsnationen Sverige blev en av de största vapenexportörerna per capita? Linda Åkerström är statsvetare och författare och arbetar som ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Hon berättar om den svenska vapenexportens långa historiska rötter, om hur exporten ser ut idag och om argumenten för och emot en export sammankopplad med såväl kritik som stolthet. Linda Åkerströms bok Den svenska vapenexporten kom ut uppdaterad nyutgåva nu i höst. Boken är unik genom att den för första gången samlar bred kunskap om den svenska vapenexporten på ett tillgängligt sätt: från den historiska bakgrunden till dagens politiska debatt om Jemen, Saudiarabien, feministisk utrikespolitik och korruptionsaffärer.

www.svenskafreds.se

Samtalet är kostnadsfritt och i mån av plats, och hålls i Almedalsbibliotekets foajé.

Varmt välkomna!

/Lila shala, Sensus/Bilda & Almedalsbiblioteket

Detaljer

Datum:
4 mars, 2019
Tid:
19:30 - 21:00

Plats

Almedalsbiblioteket
Cramérgatan 5,
Visby, Gotland 621 22 Sverige
+ Google Map
Webbplats:
www.almedalsbiblioteket.se