Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Introduktion till trauma o traumabehandling, 3-4/8, Visby

3 augusti, 2019 @ 10:00 - 4 augusti, 2019 @ 17:00

En kurs för dig som är nyfiken, eller för dig som arbetar med människor och vill fördjupa din kunskap om dig själv och andra
 
En introduktion till trauma och traumateori, samt metoden SE (Somatic Experiencing) utvecklad av Dr Peter Levine. Utgångspunkten är att människan under rätta förutsättningar har en medfödd kapacitet till självreglering och transformering av psyket och nervsystemet.
Genom de teoretiska grundläggande fysiologiska teorierna om människans nervsystem har Levine formulerat terapeutiska verktyg för att läsa av, nedreglera och lugna den uppåtgående rörelsen i det autonoma nervsystemet (stressrespons eller att vi blir övermannade/triggade).
 
Ofta upplever vi att vi bli känsligare för stress genom upprepad exponering, detta p.g.a. att återtraumatisering uppstår när människors utsätts för repetitiva situationer relaterade till hög känslomässig belastning med ett befintligt underliggande trauma, som kan vara medvetet eller omedvetet. Ofta sker också responsen som en kroppslig upplevelse.
 
Yrkesgrupper som använder sig av upplevelsebaserat övande för att finna sinnesro och eget ledarskap, som yoga och meditation, kroppsterapeuter och samtalsterapeuter kan ha god hjälp av att integrera delar av denna förståelse av hur trauma verkar/påverkar fysiologin i den mänskliga organismen. Kursen passar även för dig som jobbar inom organisationer.
 
OM INTROT
Vi fördjupar oss i hur trauma påverkar alla nivåer i hjärnan och hur barndomstrauma får konsekvenser för utveckling av den vuxna personligheten.
Vi belyser hur ”frusna” instinktiva reaktioner i reptilhjärnan kan genomföras och hur nervsystemet därmed kan komma i en bättre balans. SE-metoden arbetar primärt med de fysiologiska processerna i samspel med de grundläggande överlevnadsresponserna som orienterings-, flykt-, kamp-, och frysreaktioner (aktiva vid stressrespons), och inte de högre hjärnfunktionerna.
 
Vi går igenom begrepp som används inom metoden: pendulering, titrering, under- och överkoppling. Även en förklaring av dissociationsbegreppet (ett avskärmande eller overklighetskänsla).
 
Det neurobiologiska perspektivet är viktigt att förstå vid användande av SE. Särskilt betonar vi hur relationen mellan nervsystemen sympatikus- (överlevnadsmekanismer) och parasympatikus (lugn-& ro, samt matsmältning, andning, sömn osv.) aktivering fungerar i kroppen i normala friska förhållanden, och hur dessa kan ha ”fastnat” i ett frys-läge hos en traumatiserad person. Vi går igenom ett fåtal demonstrationer av olika tekniker som behandlar trauma-aktivering.

LÄRARE

Bea och Jörgen Thorkildsen, Somatic Experiencing institutet Sverige

PRIS
Privatperson 3000 kronor inkl moms/
Företag 3400 kronor + moms

ANMÄLAN
sker till info@lilashala.se. Vi behöver fullständigt namn, adress, e-postadress och mobilnummer. Hela kursavgiften faktureras och inbetald kursavgift säkrar en plats.

OBS – Frågor om själva kursen ställer du till bea@se-terapi.no.

PS: Denna intro följs, för den som vill, av en 3-årig utbildning hösten 2019, eller 1 års Integrerad Trauma-utbildning (ny i Sverige) med start 2020.

Detaljer

Börjar:
3 augusti, 2019 @ 10:00
Slutar:
4 augusti, 2019 @ 17:00

Arrangör

Somatic Experience Institutet Sverige
E-post:
bea@se-terapi.se
Webbplats:
http://www.somaticexperiencing.se

Plats

Lila shala
Södertorg 17
Visby, Visby 62157 Sverige
+ Google Map
Telefon:
+46700456105
Webbplats:
www.lilashala.se