Go to Top
Laddar evenemang

« Alla evenemang

  • Evenemanget har varit.

Yoga som terapi? – Ashtangaworkshop med Isabella Nitschke, Visby

2017 april, 29 - 08:30 | 2017 maj, 1 - 13:00

YOGA SOM TERAPI – HUR FUNKAR DET?
I dagens samhälle drabbas allt fler av utmattningssyndrom, depression, ångest och andra stressrelaterade sjukdomar. Vi utsätts ständigt för allehanda stimuli utan möjlighet att ”stänga av” eller varva ned. Ur detta perspekktiv blir ashtangayogans syfte ” yoga citta vritti nirodhah” (yoga är att stilla sinnet – Patanjali Yoga Sutras 1:2) särskilt viktigt.

Men hur ska vi tolka yogafilosofins budskap i det praktiska? Hur kan yogan användas i terapeutiskt syfte? Hur står yogafilosofin i relation till den fysiska yogan och hur omsätter vi teori till praktik på och utanför yogamattan?

I boken Yoga Mala återfinns det bekanta citatet av Sri K Pattabhi Jois: ”Alla kan utöva yoga; unga som gamla, sjuka som friska, svaga eller starka. Enbart den late kan inte utöva Ashtanga Yoga”. Yogan är till för alla oavsett ålder och bakgrund. Den är ett verktyg vi kan lära oss använda för att läka och stärka både kropp och själ. Ashtanga yogans första och andra serie skapades med ett specifikt terapeutiskt syfte att göra ”vanliga människor” sk ”householders” friskare och starkare fysiskt liksom mentalt för att förbättra dessas kapacitet att hantera vardagen. Undervisingsformen ”Mysore-style”, enskild träning i grupp, skapades av Sri R Krishnamacharya och Sri K Pattabhi Jois just för att anpassa undervisningen efter varje individs särskilda behov.

Under denna tre dagars workshop får du möjlighet att fördjupa din egen yogaträning och få tips för din individuella utveckling i traditionella Mysore-style klasser på morgonen. Varje Mysore-tillfälle åtföljs av en session där vi utforskar Ashtangayogans terapeutiska aspekter utifrån ett filosofiskt och praktiskt perspektiv. Hur omsätter vi yogafilosofin i praktiken? Vilka verktyg erbjuder yogan oss för att läka kropp och själ? Hur fungerar yogan som terepeutiskt hjälpmedel på ett fysiskt liksom mentalt plan? Vi utgår ifrån klassiska yogatexter såsom Patanjalis Yoga Sutras, Hatha Yoga Pradipika och Yoga Mala och får chans att prova på specifika mindfullness och avslappningstekniker såsom Yoga Nidra, Body scan, lättare andningsövningar och vedisk chanting. Workshoppen är öppen för alla. Deltagare med specifika frågor eller behov uppmuntras att ta kontakt med Isabella i förväg.

ISABELLA NITSCHKE
Workshopen leds av Isabella Nitschke, auktoriserad Ashtangayogalärare (nivå 2) vid KPJAYI i Mysore, Indien. Isabella är även certifierad yoga terapeut för mental hälsa och diplomerad livsstilscoach samt avslappningspedagog. Hon har över 18 års erfarenhet av internationellt arbete inom hälsa och fitness. Hon bor och verkar för närvarande i Malmö/Lund-regionen där hon driver Ashtanga Yoga Malmö Lund. Du kan läsa mer om Isabella på hennes hemsida http://ashtangayogaml.se/larare/

MARIANCILA
Mariancila (MC) driver Lila shala sedan 9 år i Visby, Gotland. Jag undervisar gärna aktivister, nybörjare och människor som har en önskan om att bidra till andra. Min undervisning handlar ofta om att våga möta både livets ljusa och mörka sidor genom att stå med båda fötterna mitt i allt som pågår. Jag undervisar flera former av yoga för möjligheten att kunna anpassa till e kroppar som kommer till mattan. Det är också jag som lagar frukosten.

FRUKOST
Under helgen kan också frukost förbokas.
Bovetegröt, smoothie, misosoppa, kaffe/te, en liten macka med vegansk röra. Ingen laktos eller gluten. Berätta gärna om du har speciella behov kring maten.

PRISER
Workshopdagar med Isabella utan frukost eller yinyoga 1500kr
Endast en dag 700kr (utan yinyoga eller frukost)
Enstaka klass med Isabella 300kr

Yinyoga 200 kronor/klass
Frukostpaket alla dagar 375 kronor
Frulle endast en dag 150

Hela workshopen inklusive frukostar och yinyoga 2200.

ANMÄLAN
Sker till mc@lilashala.se med namn, adress, e-post och mobilnummer senast 10 dagar innan eventet startar. Boka boende och flyg/båt i god tid innan. www.flygbra.se, www.destinationgotland.se. Det finns gott om vandrarhem och hotell inom gångavstånd från Lila shala, och många av invånarna erbjuder boende via AirBnB. Behöver du dela boende med någon, använd dig av evenemangets Facebooksida, du hittar det på Lila shala på Facebook.
Varmt välkommen att delta på hela eller delar av workshopen!
/Isabella och Mariancila

 

PRELIMINÄRT PROGRAM
Lördag 29/4
8.30-10.30 Ledd/Mysoreklass (Isabella leder solhälsningar och stående positioner därefter fortsätter deltagarna med sin egen träning)
FRUKOST (Frukost förbokas vid anmälan)
11-13 Ashtanga Yoga som terapi – workshop
16.30-18 Yin med MC

Söndag 30/4 – Valborg
8.30-10.30 Mysoreklass
FRUKOST (Frukost förbokas vid anmälan)
11-13 Ashtanga Yoga som terapi – workshop
16.30-18 Yinyoga MC

Måndag 1/5
8.30-10.30 Mysoreklass
FRUKOST (Frukost förbokas vid anmälan)
11-12.30 Te och samtal med temat ”Yoga utanför yogamattan – att ge tillbaka till samhället”. Isabella delar med sig av erfarenheter som yogalärare/volontär i Rwanda och Indien.

Detaljer

Börjar:
2017 april, 29 - 08:30
Slutar:
2017 maj, 1 - 13:00

Arrangör

Lila shala & Ashtangayoga Malmö Lund
Webbplats:
http://ashtangayogaml.se/

Plats

Lila shala
Södertorg 17, Visby, Gotland 62146 Sverige
+ Google Map
Telefon:
0700-456105