Solidaritet, kamp, återhämtning 

Almedalsveckan behöver fler arenor där fler röster får möjlighet att vara med och forma det offentliga samtalet, även de som har knappa ekonomiska resurser. Du som hör av dig har möjlighet att hålla en eller flera programpunkter hos oss och vi tillämpar behovsanpassad prissättning. Vi erbjuder också Lila shala som en plats för vila och återhämtning för aktivister och andra som kan vara i behov av detta under denna  kaotiska vecka, yoga på morgonen, lunchen och eftermiddagen (donation), samt ett tyst rum för dig som behöver en paus i vimlet.


Almedalsveckan 2018


Precis som förra året håller Lila shala öppet med hjälp av elever och vänner som volontärer.

I lilla salen ges i år yoga och meditationsklasser måndag-torsdag (se schemat!), övrig tid övergår rummet till att vara ett tyst rum för människor som behöver vila i Almedalskaoset. I år bidrar bland annat Pake Hall, Annika Spalde, Pernilla Glaser, Agneta Beckman, samt Catarina Daun med klasser. 
I stora salen arrangerar bland annat Utrikespolitiska Förbundet, och våra vänner på RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. I år finns med färre arrangörer utrymme för utomparlamentariska organisationer/aktivister att hyra vår stora sal, fullt utrustad för spontana möten eller konferenser till en billig peng. Hör av dig till Mariancila Kim om du behöver hyra, 0700-456 105

Almedalsveckan 2014, 2015, 2016 & 2017

Under Almedalsveckorna sedan 2014 har Lila shala hållit öppet med hjälp av elever och vänner som volontärer. Besökare har fått möjlighet att möta bland andra RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, FPES, den antirasistiska bloggen RummetAsylstafetten – för en human flyktingpolitik, Föräldravrålet och Urbergsgruppen, Sveriges förenade HBTQ-Studenter som arrangerade seminarier och andra events. Vi som arbetade på Lila shala har haft fantastiska och omtumlande veckor.
Vi vill gärna göra om och utveckla projektet under kommande Almedalsveckor – kanske tillsammans med dig?

Bakgrund

Så här tänkte vi – Almedalsveckan behöver fler arenor där viktiga röster får möjlighet att vara med och forma det offentliga samtalet, även de som har knappa ekonomiska resurser. Vi såg möjligheten att använda våra resurser för att skapa en plattform för aktivister från olika organisationer som arbetar för en bättre värld. Vi ville att Lila shala skulle vara ett tillgängligt och tryggt rum för de aktivister som inte kan räkna med att vara trygga och välkomna i andra sammanhang under veckan.

Lila shala bjöd även in vännerna Ortens yoga, Skimra yoga, Petra Kalla och Mitch Durell att hålla i yoga och meditation under veckan. Tillsammans med dem erbjöd vi aktivister och andra att börja sina dagar med en stund på yogamattan samt möjlighet att ta paus i ett tyst rum när helst de behövde under de intensiva dagarna.
Vi ville bidra med yoga och meditation till alla som arbetar för en bättre värld, vi ser att det är kraftfulla redskap för människor som vill kunna må bra när de verkar i världen. 

Läs mer om Almedalen 2014 i våra pressmeddelanden:
ALMEDALEN 1 »
ALMEDALEN 2 »

Lyssna också gärna på radioprogrammet Människor och tro från 11 juli 2014 där Mariancila berättar.

Detta var vårt fullständiga Almedalsprogram 2014 »

Detta var vårt fullständiga Almedalsprogram 2015 » 

Programblad Lila shala Almedalen 2016 »

Programblad Lila shala Almedalen 2017 »

Vill din organisation arrangera något hos oss nu eller i framtiden?

Vi välkomnar organisationer inom framför allt antirasism, feminism, funkis-, hbtq- och miljörörelse. Vi kan också tänka oss samhällsentreprenörer och kulturinstitutioner. Politiska partier och större företag får däremot söka sig till någon av de många andra arenor som finns under veckan.

Alla arrangörer betalar hyra efter förmåga. De flesta betalar en bråkdel av vad lokalhyra i Visby brukar ligga på under veckan. Lila shala vill inte tjäna några pengar på aktivisters ideella kamp. Däremot behöver vi få in pengar som täcker våra kostnader, så att vår verksamhet kan fortsätta leva. Vi återinvesterar också en del för att nästa år ska bli ännu mer tillgängligt.

Hör av dig till oss och berätta om din organisation, vad ni vill arrangera och vad ni har möjlighet att betala. Om några organisationer har möjlighet att betala mer, innebär det att vi kan erbjuda andra organisationer att betala mindre. Vi vill gärna hitta lösningar som möjliggör för din organisation att delta under Almedalsveckan! Läs mer om hur våra lokaler ser ut under fliken ”HYRA” ovan.

Vill du bidra?

Vill du vara med och volontärjobba inför eller under veckan?
Du kan till exempel komma in några timmar och städa, göra ett volontärschema eller vara med i några dagar som publikvärd. Du väljer själv omfattning av din insats.

Har du sovplatser i Visby att upplåta till aktivister eller volontärer, gratis eller mot en lägre summa?
Det kan vara din soffa eller en extramadrass på golvet. Att få tag i boende under veckan är svårt för de som inte kan betala de höga priserna.

Driver du ett företag i Visby och vill vara med som sponsor eller medarrangör?
Vi vill gärna kunna bjuda volontärer på mat och annat som uttrycker uppskattning.

Undervisar du i yoga och/eller meditation?
Vill du hålla några klasser för aktivister under Almedalsveckan?

Hör av dig till Lila shala och berätta vad du kan och vill bidra med inför och under Almedalsveckan!

Bästa sättet att nå oss är via e-post, almedalen@lilashala.se.